Arter’in açılış sergilerinden Bir An İçin Durdu, İnci Furni’nin sokakta gezerken karşılaştığı kişilerden esinle yarattığı karakterler, topladığı bazı nesneler, yaklaşık iki buçuk ayını geçirdiği Galeri -1’de gerçekleştirdiği video performanslar ve onları mekânda bir arada ağırlamak için bulduğu doğaçlama yapısal çözümlerden oluşuyor. Sanatçının galeri mekânı için özel olarak ürettiği bu yerleştirme, 2014’ten bu yana sürdürdüğü Vol. sergilerinin bir devamı niteliğini taşıyor.
Furni yapıtlarında insanların nesnelerle, mekânlarla ve birbirleriyle ilişkilenme şekillerine odaklanıyor. Temsilin, hareketin, jestin ve dilin alışılagelen kullanımlarını sekteye uğratarak beklenmedik anlam ve bağların açığa çıkma olasılığını içinde barındıran anların izini sürüyor. Sanatçı aynı zamanda tesadüflerin ve değişen şartların etkisiyle süreç içinde şekillenen gündelik, hafif ve geçici formları kullanarak kurumsal gösterim biçimlerini ve değer mekanizmalarını tartışmaya açıyor.
İnci Furni’nin, sanatsal pratiğini uzun süredir yakından izleyen Fatih Özgüven ile yapacağı söyleşide, ikili Bir An İçin Durdu üzerine konuşacaklar.
Konuşma dili Türkçedir. Etkinlik ücretsizdir.
Yaklaşık süre: 1 saat*
* Etkinlik süreleri farklılık gösterebilir. Ziyaretinizi daha kolay planlamanız için belirtilen yaklaşık sürelerdir.
1976 yılında Bursa’da doğan İnci Furni 2001’de Mimar Sinan Üniversitesi Resim Bölümü’nde eğitimini tamamladı. Yaşamına ve çalışmalarına İstanbul’da devam eden sanatçı bireysel pratiğinin yanı sıra Hafriyat Grubu, Ha Za Vu Zu ve Grup P ile kolektif çalışmalar yaptı. New York’ta ISCP, Paris’te Cite Internationale des Arts ve Basel’de IAAB sanatçı davet programlarına katıldı. 2016-2017’de Öktem Aykut Galeri’de, 2014’te Polistar’da, 2013’te Rampa Galeri’de ve Krinzinger Galeri’de (Viyana) kişisel sergiler açan sanatçının yapıtları, “Büyük Çayır” Poşe İstanbul (2018), “Anarchitecture” Ariel Galeri (2017), “Aylaklar” Fransız Kültür Merkezi (2017), “Ev” Müze Evliyagil Ankara (2017), “Kendi Kendine” El Hamra Pasajı İstanbul (2015), 2. Uluslararası Kiev Bienali (2014), El Hamra Pasajı İstanbul 2015, 2. Uluslararası Kiev Bienali Vol.2 Kiev 2014, Grup P ile Museum Quarter “Formun Huzursuzluğu” Viyana 2013, Krinzinger Projecte “Why Painting Now” 2013, İstanbul Modern “Hayal ve Hakikat” 2011, Arter İkinci Sergi (İstanbul) 2010, Hafriyat grubu ile TBA Galeri-Tanas-Arter “Görünmezlik Taktikleri” (Viyana-Berlin-İstanbul) 2011, 11. Uluslararası İstanbul Bienali (2009) ve 10. Uluslararası İstanbul Bienali’nde (2007) yer aldı.
Fatih Özgüven (d.1957 İstanbul) Avusturya Lisesi ve İÜEF İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okudu. İletişim Yayınları’nda editörlük yaptı. İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema ve TV Bölümü’nde sinema ve edebiyat dersleri verdi. Sinema, edebiyat ve güncel sanat yazılarını Yazko Çeviri, Yazko Somut, Çağdaş Eleştiri, Gösteri, Video-Sinema, Sokak, Yeni Gündem, Express, Roll dergileri ile Cumhuriyet ve Radikal gazetelerinde yayınladı. Esrarengiz Bay Kartaloğlu (1990) adında bir romanı ve Yerüstünden Notlar (2001) adlı bir denemeler derlemesi, Bir Şey Oldu, Hiç Niyetim Yoktu, Hep Yazmak İsteyenlerin Hikayeleri ve Küçükburun adlı hikâye kitapları vardır. Borges, Nabokov, Kundera, Henry James, Karen Blixen, Thomas Mann, Thomas Bernhard, Paul Auster, Flannery O’Connor, Virginia Woolf gibi yazarların eserlerini çevirmiştir. Sinema, edebiyat ve güncel sanat yazılarını sürdürmektedir.