Yeni müzik alanında üretim yaparken müzik tarihinin kadim besteleme ve icra ekollerinin takip edilmesi nasıl bir işlev taşıyor? Jeremy Woodruff’ın moderatörlüğünde, Mahir Cetiz, Zeynep Gedizlioğlu ve Mehmet Can Özer’in katılımıyla gerçekleşecek çevrimiçi oturum, son yirmi yılda eser veren bestecilerin yaratım süreçlerini daha yakından inceleme fırsatı sağlayacak. 27 Şubat Cumartesi saat 16:00’da düzenlenecek panel, besteciler ve icracılar arasındaki girift ilişkiye ve klasik eğitim yaklaşımlarından çağdaş müzik üretimine giden süreçteki dönüşüme ışık tutacak.
Etkinlik dili İngilizcedir.
Zoom ID: 932 8942 7356
Yaklaşık süre: 75 dk
Etkinlik saatinde katılmak için tıklayın.
Etkinlikler esnasında kayıt alınacaktır.
Etkinlik süresi katılımcılar tarafından paylaşılan içeriklere göre farklılık gösterebilir.
Çalışmalarını Memphis’te sürdüren besteci, piyanist ve şef Mahir Cetiz, Ankara Devlet Konservatuvarı ve Columbia Üniversitesi mezunudur. Eserleri BBC Filarmoni, New York Filarmoni, Ensemble Intercontemporain gibi dünya çapında önemli gruplar tarafından icra edilmiş ve Naxos gibi kurumlar tarafından yayınlanmıştır. Türk Musikisi, Hint müziği, Japon saray müziği gibi klasik batı müziği dışındaki kaynaklardan da beslenen bestecinin ilgi alanları arasında bilişim teknolojileri, psikoloji, mitoloji ve uygarlık tarihi yer alır. Doktorasını aldığı New York’taki Columbia Üniversitesi’nde uzun yıllar eğitim vermiş olan Cetiz, Memphis Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapmaktadır. Cetiz’in yeni projeleri arasında Türk ve Batı enstrümanlarını beraber kullandığı iki çalışma, bir oratoryo ve çeşitli elektroakustik parçalar bulunuyor.
Zeynep Gedizlioğlu, İstanbul’da Cengiz Tanç, Saarbrücken’de Theo Brandmüller, Strazburg’da Ivan Fedele ve Karlsruhe’de Wolfgang Rihm ile kompozisyon ve Michael Reudenbach ile müzik teorisi üzerine çalıştı. 2010–2011’de IRCAM’da Cursus’u tamamladı. Bilkent Üniversitesi, Karlsruhe Müzik Üniversitesi, Hannover’deki Musik21 Niedersachsen ve Weikersheim’daki Jeunesse Musicales Deutschland’da eğitim verdi. Zeynep Gedizlioğlu’nun eserleri, İstanbul Müzik Festivali, Strazburg Musica Festivali, MaerzMusik, Ultraschall Berlin, Bonn Beethoven Festivali, ECLAT Stuttgart, Viyana Modern, Witten Yeni Oda Müziği Günleri, Salzburg Festivali, musikprotokoll Graz Styria Sonbahar Festivali, Kopenhag G((o))ng Tomorrow Festivali, Londra SoundState Festivali gibi uluslararası festivallerde icra edildi. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, Viyana Radyo Senfoni Orkestrası, hr Senfoni Orkestrası, SWR Senfoni Orkestrası, Ensemble Modern, Ensemble Intercontemporain, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Ensemble 2e2m, Oenm, Klangforum Wien, Diotima Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ve Arditti Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ile işbirliği yapan Gedizlioğlu, eserlerinin pek çoğunun ilk seslendirilişlerini de gerçekleştiren şefler Emilio Pomarico, Johannes Kalitzke, Oswald Sallaberger, Gürer Aykal, Titus Engel, Ilan Volkov ve Jonathan Stockhammer ve Enno Poppe ile çalışmaktadır.
Zeynep Gedizlioğlu 2012 yılında Ernst von Siemens Besteci Ödülü’nü kazanmıştır. 2014 yılında 5. Donizetti Müzik Ödülleri’nde Yılın Bestecisi Ödülü ve 2018 yılında tüm bestecilik çalışması için kendisine Heidelberg Kadın Sanatçı Ödülü verilmiştir. Berlin Sanat Akademisi’nin müzik dalında verdiği Berlin Sanat Ödülü’nün 2019’daki sahibi olmuş ve aynı yıl çalışmalarını Herrenhaus Edenkoben’de sürdürme hakkı kazanmıştır. 2020’de plak şirketi Wergo’dan çıkan yeni porte albümü Alman Plak Eleştirmenleri Ödülü’ne aday gösterilen Zeynep Gedizlioğlu halen Berlin’de yaşamaktadır.
Mehmet Can Özer geleneksel müzik unsurlarını elektroakustik müzikle birleştiren çok yönlü bir bestecidir. Son on yılda Avrupa ve Türkiye’de çalışmalarını sürdüren Özer, Batı ve Doğu müziği kaynaklarını kendi müzik dilinde birleştirmiştir. Türkiye’de yayınlanan ilk elektroakustik müzik albümü “Siyah Kalem Dansı” (2009) dahil olmak üzere altı solo albüm yayınlanmış, ayrıca “Deneysel Türk Müziği Antolojisi”ni (2016) de içeren yedi derleme albümde yer almıştır. Kompozisyon ve müzik teknolojileri eğitimlerini Bujor Hoinic, Michael Jarrell, Rainer Boesch ve Gerald Bennett ile Ankara, Cenevre, Zürih ve Berlin’de alan Özer, 2007 yılından beri kişisel olarak geliştirdiği “Aşure” adlı programını konserlerinde kullanmaktadır. Halen Yaşar Üniversitesi’nde Müzik Bölümü başkanı ve profesör olarak görev yapmaktadır.
Bourges, AudioArt, Remusica, Busan Bienali, Pyramidale, Acousmania, SMC, Electro-Globe, EMUfest, Ankara Uluslararası Müzik Festivali, Granada Festival, Estoril Festival, DeSonanz, Notam, Animafest, Berlinale, Kiev Uluslarası Müzik Günleri ve Vox Electronica gibi köklü uluslararası festivallerde konserler vermiş ve eğitimler düzenlemiştir. Özer’in eserleri MaerzMusik, Moritzburg, Goslar-Harz, Hambacher Musikfest ve 1. İzmir Yeni Müzik Günleri’nde icra edilmiştir. Aralarında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Thyssen Bornemisza Art Contemporary, Goethe Enstitüsü, IMEB, Duo Ums'n Jip, Aksanat, Pauline Sachse, Lauma Skride, EMS ve Ernst Reuter’ın da yer aldığı prestijli kurumlar, sanatçılar ve uluslararası yarışmalar için sipariş besteler üretmiştir. Sanatçı, Halıcı-Midi Beste Yarışması, Bourges Uluslararası Elektroakustik Müzik Yarışması, Goethe Enstitüsü Sanatçı Ödülü ve SWR Experimental Studio ödüllerine layık görülmüştür.
Jeremy Woodruff, İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (MİAM) Müzik Teorisi departmanının başı ve Kompozisyon, Müzik Teorisi ve Ses Çalışmaları alanında öğretim görevlisidir. Ses bazlı eserleri KW Berlin, AD Gallery Bremen, Kasa Galeri ve Art Bangaluru gibi mekânlarda sunulmuştur. Konser çalışmaları Kammerensemble Neue Musik, Ensemble Decibel London, the Deutsches Kammerorchester Berlin, Hezarfen Ensemble, Klank.ist ve diğer mekânlarda icra edilmiştir. Yazıları Klangzeitort (Berlin), Interference: A Journal of Audio Culture, Journal of Sonic Studies, KunstMusik, Seismograf, Verlag für Moderne Kunst (Nürnberg), Les Presses du Réel, Errant Bodies Press ve Bloomsbury tarafından yayımlanmıştır. Çeşitli nefesli enstrümanlar ve elektronik enstrümanlar icra etmektedir. Errant Sound ses sanatı kolektifinin bir üyesi, Berlin School of Sound’un kurucusu ve (Freie Radio Berlin 88,4 fm’e katılım sağlayan bir kuruluş olan) Colaboradio üyesidir. Daha önce Egill Sæbjörnsson, Bani Abidi, Kim Dotty Hachmann ve farklı sanatçılarla beraber çalışmış; Meg Stuart, Stephanie Maher ve çeşitli dansçılarla işbirliği yapmıştır.